TUHOTULVA MOSAMBIKISSA - APUA TARVITAAN

"Menetimme kaiken ja nyt perheemme näkee nälkää."

Tuhotulva tuhosi Shika Bothan maissipellot.

Joulukuussa vieraillessani Shire -joen rannalla katselin ahkeraa mosambikilaista naista maissipellolla. Joka aamu klo 5, Shika, perheen äiti alkoi kaivaa uskollisesti ja sinnikkäästi maata surkealla kuokalla. Hänen työtahtinsa oli hirvittävä yli 30 asteen helteessä. Naisen selkärepussa roikkui perheen nuorimmainen, joka oli vielä rintaruokinnalla, mutta kotona odotti monta muuta nälkäistä suuta. Siksi hänen oli jatkettava uuvuttavaa ja raskasta kaivamista isolla pellolla.

Shika toivoi, että keväällä hän saisi hyvän sadon ja ruokaa perheelleen. Kaikki uurastus oli kuitenkin turhaa! Tammikuussa tummat pilvet täyttivät taivaan ja alkoi sataa rankasti. Shire alkoi tulvia ja vesi nousi kuukauden aikana yli 4 metriä. Tulva vyöryi myös Shikan maissipellon ylitse vieden mukanaan aivan kaiken. “Tänään kaikki on mennyttä. Menetimme toimeentulomme ja nyt perheemme näkee nälkää,” Shika itkee ja jatkaa, “En tiedä miten selviämme, täällä meitä ei auta kukaan”.

 

Kavalon kylässä 350 perhettä nälissään ja 11 taloa romahtanut

Yhteistyötahomme, pastori Bosmann, Kavalon kylästä, lähetti meille hätäviestin: “Vesi tuli sisään talooni, mutta kotini ei onneksi sortunut. Nyt makaan sängyssä malaria-kuumeen johdosta. Hyvä asia on se, että vesi ei ole päässyt kirkkorakennukseen. Koko kylämme, jossa on 350 perhettä, tulee näkemään nälkää tänä vuonna, sillä kaikki maissiviljelmämme ovat veden alla ja sato on huuhtoutunut veden mukana.”

 

Folen kylä – Nyt yli 100 perhettä ilman kotia

Toinen erittäin pahasti tuhotulvan alle jäänyt pieni kylä on nimeltään Fole. Nyt yli 100 perhettä on ilman kotia. Kyläläiset ovat joutuneet pakenemaan Malawin puolelle. Toisessa maassa pakolaisena elämäminen on hyvin haastavaa, sillä valtio ei avusta heitä mitenkään.

NÄIN AUTAMME

Jaamme

O    Ruokaa

O    Peittoja

O    Suojaa

O    Kylvösiemeniä

O    Lääkkeitä

Viime kuussa saimme kerättyä varat kaivohakkeeseen Banaan. Suurkiitos kaikille ystäville!

Shire-joen noustessa lähes 4 metriä isot pedot kuten krokotiilit ja virtahevot voivat hyökätä helposti kyliin.

Miten voimme auttaa tuhotulvan uhreja?

Tämä kriisi koskettaa meitä Missiomaailmassa syvästi. Meidän on autettava ihmisiä nopeasti! Valmistelemme nyt avustusoperaatiota alueella yhdessä Mission Ferries ry:n kanssa ja tarvitsemme kaikki mahdolliset resurssit käyttöömme. Nälkää näkeviä kodittomia ihmisiä on lähetyslautamme toiminta-alueella valtavat määrät. Ihmiset tarvitsevat nopeasti ruokaa, suojaa ja peittoja. Hankimme heille myös uusia siemeniä, että he voivat nopeasti kylvää uudet siemenet pelloille ja puutarhaan. Haluamme tarjota heille lääkeitä ja sairaanhoitoa: erityisesti malaria ja ripuli leviävät nyt kylissä nopeasti. Isot pedot kuten krokotiilit ja virtahevot ovat tällä hetkellä myös suuri uhka, sillä veden noustua lähes 4 metriä ne pääsevät hyökkäämään kyliin ja ihmisten kimppuun helposti. Sen tähden kyliin pitää asettaa lisää valaistusta ja vartiointia.

Tarvitsemme nyt paljon rukousta. Sateiden ja veden nousun pitää loppua nopeasti, muuten avustustyö tulva-alueella on hyvin vaikeaa. Suunnitelmamme on toimittaa avustustarvikkeita Blantyresta tulva-alueelle. Lähetyslauttamme palvelee nyt erinomaisesti tässä kriisitilanteessa ruoka- ja lääkevarastona.

Kylvä toivon siemen

Haastamme Missiomaailman ystäviä tukemaan tätä projektia taloudellisesti 50 tai 100 eurolla. Yhdessä voimme istuttaa “toivon siemenen” kaikkensa menettäneiden mosambikilaisten elämäksi. Toimi nopeasti! Lahjasi tulee varmasti kantamaan satoa myös iankaikkiseen elämään.

Lähetyslautta on tärkeä apu avustustyössä Afrikassa.

 

Kiitos lahjastasi.

 

 Markus Korhonen
Toiminnanjohtaja
Missiomaailma ry

LAHJOITA

VERKKOPANKISSA

Missiomaailman lahjoitustili

FI25 1146 3001 0168 04
SWIFT: NDEAFIHH
NORDEA

Siirry omaan verkkopankkiisi vieressä olevista painikkeista. Käytä viitettä 123.

LAHJOITA

PUHELINSOITOLLA

Missiomaailman lahjoituspuhelin

 

0600-94722

 

(10,26 €/puhelu + pvm)

Missiomaailma ry, PL 32, 33401 Tampere