HERÄTYS- JA LÄHETYSJÄRJESTÖ

Voimallista sanaa keskellä Jerusalemia


Saarnan jälkeen koko seurakunta siirtyi huoneiston avaralle parvekkeelle siunaamaan Jerusalemia ja toivottamaan sille rauhaa (Ps. 122:6). Parvekkeelta avautuu aivan huikea näköala yli Jerusalemin.

Messiaaninen Havura-seurakunta kokoontuu aivan Jerusalemin keskustassa, korkean kerrostalon 14. kerroksessa, rukoustornissa. Tätä venäjänkielistä seurakuntaa johtaa pastori Victor Blum vaimonsa Julian kanssa. Missiomaailman ystävillä oli etuoikeus tukea tämän seurakunnan istutusta vuosi sitten.

Kun pienenä suomalaisryhmänä tulimme kokoukseen, seurakunta oli jo nauttimassa yhteistä rakkauden ateriaa. Meillekin tarjottiin pöydän antimia. Havura-seurakunnan periaatteena onkin osoittaa rakkautta ja huolenpitoa kaikille kokoukseen tulijoille.

Jesajan ennustus Damaskoksesta

Victor Blum puhui Lähi-idän tilanteesta Raamatun valossa. Hän viittasi vakavaan Syyrian tilanteeseen. Jesajan kirjan 17. luvussa jakeessa 1 löytyy hirvittävä ennustus siitä, että Syyrian pääkaupunki Damaskos poistetaan kaupunkien luvusta. Mutta silloin ihmiset kääntyvät Jumalan puoleen. Olemmeko juuri nyt tämän profetian täyttymyksen kynnyksellä?

Victor jatkoi puhettaan ottamalla esiin Raamatusta 5. Moos. 32:8. Siinä kerrotaan että Jumala on määrännyt kansojen rajat israelilaisten luvun mukaan. Israel on siis aivan kuin ”mittatikku”. Israelille Jumala on antanut tietyn maa-alan, joka on selvästi ilmoitettu Raamatussa. Isommat kansat saavat enemmän maata kuin Israel, pienemmät vastaavasti vähemmän. Kansojen pitäisi pysyä omalla alueellaan.

Sitten rukoiltiin voimallisesti Syyrian, Egyptin, Iranin ja Irakin puolesta. Erityisesti muistettiin näissä maissa asuvia uskovia ja juutalaisia.

Sukkot ja Jeesus

Vierailumme Havura-seurakuntaan tapahtui lehtimajajuhlan eli sukkotin aikana. Illan pääpuheen piti Venäjältä tullut veli. Hänen aiheensa oli: Miten sukkot liittyy Jeesukseen.

Sukkot kestää kokonaisen viikon ajan. Se on tärkeä juutalainen juhla samoin kuin pääsiäinen ja helluntai. Sukkot on sadonkorjuun juhla. Silloin myös muistellaan sitä, miten erämaavaelluksen aikana asuttiin lehtimajoissa.

Jeesus syntyi todennäköisesti sukkotin aikana. Joh.1:14 sanoo: Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme. Sana asua (skenoo) viittaa majassa asumiseen. Voipa olla niinkin että Jeesuksen paluukin tapahtuu sukkotin aikana. Jeesus asuu nyt myös meissä, hänen omissaan. Jes. 57:15: ”Minä asun korkeudessa ja pyhyydessä ja niitten tykönä, joilla on särjetty ja nöyrä henki.” Hän voi asua meissä vain jos olemme nöyriä.

Sukkot ja sade

Sukkotiin liittyy läheisesti myös vesi ja sade. Kuuman ja kuivan kesän jäljiltä kulottunut maa huutaa vettä. Niinpä syksyisen sukkot-juhlan aikana rukoillaan hartaasti sadetta.

Jeesuksen aikana Siiloan lammikosta noudettiin vettä temppeliin. Juhlan viimeisenä päivänä papit kaatoivat veden alttarille rukousten ja pasuunansoiton saattelemana. ”Te saatte ilolla ammentaa vettä pelastuksen lähteestä" (Jes. 12:3). Kun vettä kaadettiin alttarille, voidaan ajatella, että silloin Jeesus huusi: ”Jos joku janoaa, niin tulkoon minun tyköni ja juokoon."

Sukkot ja valo

Sukkot on myös valon juhla. Jeesuksen aikana temppelialueella oli neljä 23 metriä korkeaa menoralamppua. Papit laittoivat lamppuihin öljyä ja kirkkaat valot voitiin sytyttää. Kansa riemuitsi ja karkeloi lamppujen loisteessa. Jeesus sanoi: ”Minä olen maailman valkeus. Joka minua seuraa, se ei pimeydessä vaella, vaan hänellä on oleva elämän valkeus.”

Saarnaaja päätti puheensa ihmeelliseen Ilmestyskirjan jakeeseen. Siinä Jeesus lähettää terveiset enkelin mukana omilleen. ”Minä olen Daavidin juurivesa ja hänen suvustansa se kirkas kointähti.”

Hänet, juutalaisen Jeesuksen, juutalaiset eräänä päivänä toivottavat tervetulleeksi ja sanovat: ”Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimeen.”

Saarnan jälkeen koko seurakunta siirtyi huoneiston avaralle parvekkeelle siunaamaan Jerusalemia ja toivottamaan sille rauhaa. Ps. 122:6. Parvekkeelta avautuu aivan huikea näköala yli Jerusalemin.

Viktorin kiitos

Viktor Blum lähetti terveiset Missiomaailman ystäville ja kiitti sydämellisesti siitä tuesta, jonka he saivat. Tämän seurakunnan jäsenet ovat köyhää venäjältä tullutta väkeä.

Muistetaan rukouksin tätä pientä seurakuntaa, joka kokoontuu suuren kuninkaan kaupungissa ja julistaa hänen pikaista paluutaan.

Jaakko Korhonen


Viktor Blum saarnaa.

Missiomaailma Israelissa

  • Soppakettiö kolme kertaa viikossa Beerseban köyhille
  • Huumehoitokoti miehille
  • Messiaaninen seurakunta
  • Exodus-työ