Kesäkuussa 2017 vierailin Beersebassa katsomassa, miten työ maahanmuuttajien parissa edistyy Nahalei Tikva -yhdistyksen ylläpitämässä Armon talossa.

Saavun keskukselle tiistai-aamuna. Siellä on jo täysi tohina päällä. Pihamaalla istuu ryhmä holokaustista selvinneitä vanhuksia. He saavat lääkkeitä, ruokaa, vaatteita ja rakkaudellista huolenpitoa. Vanhukset nauttivat yhdestä olosta lähes parin tunnin ajan. Heitä palvelevat työmme johtajat Ella ja Dima Prodkin sekä Yakov ja Carla Bouters, jotka ovat Hollannista Israeliin muuttanut pariskunta.

Kello 13 keskuksen pihamaalle saapuu iso joukko Venäjältä ja Ukrainasta tulleita maahanmuuttajia. Tulijoita olisi päivittäin niin paljon, että avunhakijat on jouduttu rajaamaan vain niihin, jotka ovat vuoden sisällä muuttaneet Israeliin.

Yllätyksekseni huomaan, että liikkeellä on paljon nuoria perheitä. Arvioni mukaan yhteensä lähes 70 henkeä virtaa sisään keskukseen muutaman tunnin aikana. Avustustyömme maine on levinnyt laajasti maahanmuuttajien keskuudessa. Nuoret äidit saavat täältä lapsilleen jopa uusia vaatteita ja kenkiä aina vaippoihin asti. Ihmisten kasvoilta paistaa kiitollisuus, kun he saavat täydennystä perheensä monenlaisiin aineellisiin tarpeisiin. Ihmiset kyselevät myös tilapäismajoitusta uusille tulokkaille ja sitä pyritään aina mahdollisuuksien mukaan järjestämään.

Haastattelen Venäjältä muuttanutta nuorta perhettä. Oksana ja Pavel ovat asuneet vasta muutamia kuukausia Beersebassa. Pariskunnalla on yksi lapsi ja nyt he ovat tulleet hakemaan hänelle vaatteita ja uudet kengät.

– Olemme viihtyneet uudessa kotikaupungissamme hyvin ja olemme todella onnellisia Armon talosta. Olemme kiinnostuneita olemaan mukana myös muussa toiminnassa säännöllisesti, Oksana sanoo.

Keskuksemme toiminnan ytimessä on vahvasti myös Jumalan rakkauden välittäminen ja se näyttääkin tulevan niin luonnostaan Armon talon työntekijöiltä. Ihmiset jäävät mielellään pitkäksi aikaa juttelemaan ja monet saavat tietoa seurakunnan jumalanpalveluksista.

450 ihmistä käynyt läpi kuntoutusohjelmamme

Istahdamme Brodkinien ja Boutersien kanssa paikoillemme vasta neljältä iltapäivällä kiireisen päivän jälkeen. Syömme yhdessä ja käymme läpi päivän tapahtumia. Ihmettelemme sitä, miten työ on laajentunut vuosien aikana. Aluksi Armon talossa oli vain kuntoutuskoti. Sen jälkeen olemme laajentaneet toimintaa mm. soppakeittiöön, avustus-, exodus- ja seurakuntatyöhön.

Armon talo perustettiin ensisijaisesti maahanmuuttajille, jotka kamppailevat päihdeongelmien kanssa. Dima näyttää minulle kansiota, johon on kirjoitettu jokaisesta kuntoutuksessa olleesta ihmisestä lyhyt tarina valokuvan kera. On hätkähdyttävää nähdä, että 450 ihmistä on käynyt läpi kuntoutusohjelmamme 10 vuoden aikana. Monien näiden miesten ja naisten elämä on uskomaton todistus Jumalan hyvyydestä ja uskollisuudesta.

– Jotkut heistä ovat olleet huumeiden väärinkäyttäjiä 20-30 vuotta ennen kuin he tulivat keskukseemme hoitoon. Osasta on tullut pastoreita ja evankelistoja ja työssä käyviä perheen isiä ja äitejä. Usein Jumala on kohdannut heitä yliluonnollisesti ja monet ovat parantuneet rukouksen avulla vakavista fyysisistä sairauksista, Dima iloitsee.

Dima sanoo, että maahanmuuttajien avustaminen työllistää keskustamme jatkuvasti ja yhä enemmän. Prodkinit ovat tehneet viime vuosina useita matkoja myös Venäjälle ja Ukrainaan. He ovat luoneet yhteyksiä paikallisseurakuntiin ja kertoneet, miten muuttoprosessi Israeliin voidaan käynnistää. Tarvittavien dokumenttien saaminen on aikaa vievä prosessi, joka vaatii sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä.

Sapattikokous Armontalolla

Perjantaina sapatin alkaessa Armon talon pihamaalle kokoontuu seurakunta. Tila on täynnä aikuisia, nuoria ja pieniä pyhäkoululaisia.

Ella Prodkin johtaa kokouksen ja ylistysryhmä laulattaa ja tanssittaa seurakuntaa heprean ja venäjän kielellä. Ylistyksenjohtajana toimii yli 20 vuotta huumeita käyttänyt mies, joka tuli uskoon Armontalolla. Seurakunnan vanhimpana toimii niin ikään armontalolla pelastunut mies, joka palvelee rukouksessa yhdessä vaimonsa kanssa. Minua on pyydetty jakamaan kokouksessa Jumalan Sanaa ja tuomaan terveisiä Suomesta. Illan aikana nuori poika kastetaan ja siunataan seurakuntaan. Lopuksi vietetään ehtoollinen.

Illan jälkeen minulla oli mahdollisuus tutustua seurakuntalaisiin. Yksi hienoimmista hetkistä on tutustua seurakunnan vanhimpaan ihmiseen, 102-vuotiaaseen Doraan. Hän on tullut uskoon vasta vanhoilla päivillään muuttaessaan Israeliin.

– Olen innoissani siitä, että nuoria maahanmuuttajia tulee jatkuvasti Israeliin ja mukaan toimintaamme. Armon talon tarjoama apu perheille on erittäin tärkeää, sanoo Dora.

Dora itse on muuttanut maahan Georgiasta 19 vuotta sitten ja suosittelee muuttoa kaikille sitä harkitseville.

– Tänne vaan, tervetuloa kotiin! Israel on paras maa juutalaisille. Minulle ei ole ollut mitään ongelmia sopeutua.

Haave autiomaahan rakentamisesta

Vietän aikaa Yakov ja Carla Boutersin kodissa Beersebassa. Heillä majoittuu paljon maahanmuuttajia. Tällä kertaa siellä asuu nuori tyttö, joka on muuttanut hiljattain Ukrainasta. Palvelutyömme kautta hän on saanut apua maahanmuuttoon liittyvissä asioissa. Kansalaisuus ja muutkin lupa-asiat ovat nyt kunnossa. Tyttö opiskelee ahkerasti hepreaa, sillä hän haluaa saada nopeasti työtä. Yakov ja Carla puhuvat sujuvasti hepreaa ja auttavat mielellään maahanmuuttajia koulutehtävissä.

Boutersit ovat asuneet Israelissa yhteensä lähes 20 vuotta. Yakovin eläköidyttyä arkkitehdin töistä Hollannissa Jumala kutsui heitä muuttamaan taas Israeliin. Nyt heillä on haaveena rakentaa talo erämaahan.

– Arkkitehtina minua kiehtoo mahdollisuus rakentaa koti tai kibbutzin kaltainen keskus erämaahan, joka olisi suunniteltu niin, ettei siellä tarvitsisi olla sähköistä ilmastointia. Olen alkanut etsiä tonttia ja olen varma, että rakennuksesta tulee malliesimerkki siitä, miten tällainen ekologinen rakennus voidaan rakentaa kuumiin olosuhteisiin, maalailee Yakov.

Miten tällainen talo voisi olla mahdollinen? Yakov mainitsee, että he ovat etsineet tonttia Aravan erämaasta, läheltä paikkaa missä tunnettu rabbi Simcha Pearlmutter oli todistamassa ihmettä vuosia sitten, kun 170 metrin syvyydestä kalliosta alkoi nousta ilman pumppuja puhdasta kirkasta vettä. Rabbi oli uskonut Jesaja 35:6:n profetian toteutuvan yhtenä merkkinä Messiaan pikaisesta paluusta. Jumala oli puhunut rabbille, mihin hänen tulisi porata reikä erämaassa. Poraustyöt eivät aluksi meinanneet tuottaa tulosta. Monien viikkojen jälkeen päättivät lopettaa ne tuloksettomana, mutta juuri silloin tapahtui ihme ja vesi alkoi nousta paineella kalliosta. Sitä tuli valtava nähtävyys ja ihmetyksen aihe!

Nyt tuosta paikasta on noussut vettä kymmeniä vuosia. Profetia siitä, että erämaa tulee kukoistamaan on toteutumassa. Vettä on löydetty erämaasta useista paikoista muualtakin ja niitä otetaan käyttöön tulevaisuudessa.

Yakovin olemus on täynnä intoa kun hän kertoo:

– Vielä joskus koko tämä autiomaa puhkeaa kukkaan. Juutalaiset kaikkialta maailmasta muuttavat tähän luvattuun maahan. Maaperästämme löytyy jatkuvasti kalleuksia: kultaa, timantteja, öljyä… ja vettä! Tämä maa kukoistaa vielä kerran niin, että kaikkialta maailmasta tullaan ihastelemaan tätä ihmettä.

Sentähden, katso, päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin ei enää sanota: ‘Niin totta kuin Herra elää, joka johdatti israelilaiset Egyptin maasta’, vaan: ‘Niin totta kuin Herra elää, joka johdatti israelilaiset pohjoisesta maasta ja kaikista muista maista, joihin hän oli heidät karkoittanut’. Sillä minä palautan heidät heidän omaan maahansa, jonka minä annoin heidän isillensä.

Jer. 16:14-15

Markus Korhonen